Vinterkrigen i Finland, 2.verdenkrig og Den kalde krigen. Politiefterforsker K2 mange tråder å nøste i når han skal oppklare mordet på sin kjæreste; privatdetektiven Aurora Holmes. Gjenkjennelig men mørkere fra Lahlum.
Hans Olav Lahlum er en av Norges mest produktive forfattere. I 2010 kom Menneskefluene, hans første bok om politiefterforsker Kolbjørn Kristiansen (kalt K2) og hans hemmelige medhjelper; Patricia Borchmann. Tidligere i var jeg på markeringen av hans tiårsjubileum som skjønnlitterær forfatter. Samtidig ble hans tiende bok om K2 og Patricia lansert; Svanemordet. Ikke nok med det; det kommer enda en bok fra Lahlums hånd senere i høst.
Klassisk – og mørkere
I Lahlums forrige bok om K2 (Isbjørngåten) blir privatefterforskeren Aurora Holmes såvidt introdusert. I årets bok rekker K2 og Aurora såvidt å innlede et forhold, før hun blir funnet myrdet. Siden ingen kjenner til forholdet kan K2 ta på seg oppdraget med å efterforske drapet, men det innebærer at han må lyve både for sine overordnede, sin medefterforsker og rival ved Oslo-politiet Vegard Danielsen, såvel som for Patricia. Hun har vært hans hemmelige hjelper siden første bok i serien. De rakk også å være kjærester, men forholdet dem imellom har vært kjølig i det siste. Å lyve på så mange plan blir krevende.
Lahlum har lagt bøkene sine om K2 og Patricia i tidsrommet fra 1968 til årets bok som foregår om sommeren og tidlig høst i 1973. Er det vanskelig som leser å visualisere Oslo fra denne tiden er det bare å se på gamle filmer om Olsenbanden. Gjennom navn og hendelser sørger Lahlum for at leseren har det historiske bakgrunnsbildet på plass, både nasjonalt og internasjonalt. I Svanemordet bringes leseren tilbake til sommeren 1973 allerede på første side. Her er Korvald-regjeringen, Watergate, bombingen i Kambodsja, Haakon Magnus’ fødsel og drapet på fremmedarbeideren Ahmed Bouchiki på Lillehammer (som det senere viste seg at Israels efterretningstjeneste Mossad stod bak).
Fordelen med tidsepoken handlingen foregår i, er åpenbar: Her er ikke elektroniske spor i form av signaler fra mobiltelefoner og app’er, overvåkningskameraer, sosiale medier etc. Er du utenfor rekkevidde for fasttelefonen på jobb eller hjemme så er du ikke å få tak i. Blodprøver, stemplede billetter på tog og trikk er tekniske bevis. Ellers handler efterforskning i 1973 om vitneobservasjoner og avhør av vitner og mistenkte. Godt gammeldags politiarbeid, med andre ord. Det er når forholdet mellom mistenkte, vurdering av motiv og lignende analysearbeid kommer inn at K2 må hente hjelp hos Patricia. Introvert og lenket til sin rullestol sitter hun stort sett hjemme i villaen. Hun omgås få, og fremstår lite sympatisk. Men K2 klarer seg ikke uten henne. Forholdet dem imellom er en ikke uvesentlig del av krimbøkene til Lahlum.
Ofte har Lahlums bøker en forhistorie fra 2.verdenskrig som K2 kan bruke for å finne løsning på drapsgåtene. I Svanemordet leter K2 og Danielsen blant oppdragene privatdetektiven Aurora Holmes hadde. De har sin opprinnelse både i Vinterkrigen i Finland, 2.verdenskrig og Den kalde krigen. Spørsmålet er i hvilket av oppdragene morderen og løsningen finnes. Er det kjærlighet, sjalusi, misunnelse, penger eller politikk? Den som leser vil finne det ut.
Lahlum har utviklet seg som forfatter. Det er beskrivelsen av forholdet mellom mennesker, og hva som får dem til å (vurdere å) begå forbrytelser som imponerer. Handlingen i boken har flere vendinger, og historien tar flere retninger efterhvert som efterforskningen skrider frem. Også internasjonale forhold trekkes inn.
Enormt produktiv forfatter – og mye annet

Hans Olav Lahlum har blitt et kjent navn blant de som leser bøker her til lands. I tillegg til 14 skjønnlitterære bøker er han ikke mindre produktiv når det gjelder saksprosa. Han har kommet med en rekke biografier siden debuten i 2007; om Oscar Torp (min anmeldelse i Bokavisen), Haakon Lie Og Reiulf Steen. I 2008 gav han ut den første samlede biografi over amerikanske presidenter utgitt på norsk på 60 år (min anmeldelse i Bokavisen), og den er blitt nyutgitt i oppdatert versjon både i 2012 og 2016, i tillegg til en rekke andre om politisk historie. Totalt 26 titler har kommet fra Lahlums hånd, noe kolleger som Tom Egeland, Chris Tvedt og Gard Sveen dvelte ved under lanseringen av Svanemordet. En av dem sa det slik: Hver gang en forfatter våkner kan han tenke at «nå er Hans Olav Lahlum igang med en ny bok.» Og Chris Tvedt fikk som svar en gang han spurte Lahlum hva denne hadde for planer i julen. «Å skrive bok» var svaret. Og det viste seg senere å stemme..

Lahlum er mye mer enn en særdeles produktiv forfatter. Han spiller sjakk, arrangerer sjakkturneringer og har vært kommentator for både VG, TV2 og NRK. Bøker om sjakk har han også skrevet. Han er lokalpolitiker for SV, og var førstekandidat ved stortingsvalget i Oppland i 2017. Blant det mer kuriøse er en verdensrekord; som intervjuobjekt i verdens lengste intervju.
Lahlum har allerede utgitt Trump, Biden og slaget om USA og Svanemordet. I oktober kommer han med årets tredje bok: Oppdraget.
Legg igjen en kommentar