Jeg har sendt følgende spørsmål til Ordfører i Eidsvoll kommune:
Psykisk helse er oppadgående blant våre unge innbyggere og en stor bidragsyter til dropouts fra utdanningsløpet. Svært mange føler seg ensomme på skolen, sliter med mestringsfølelse og følelsen av å bli sett og verdsatt. De har ingen å snakke med og blir ofte stående på utsiden og se inn i gruppa de føler tilhørighet til. Dette er en vanskelig situasjon å oppdage, uten at man kommer nært inn på det enkelte individ og får en god toveisdialog.
Som menneske og mann, vil jeg påstå at jenter har lettere for å snakke med andre enn det gutter har. Gutter skal være tøffe og kule, følelser kan være en svakhet og kan bidra til uheldige opplevelser med kompisgjengen.
Barn med dårlige karakterer kan oppleve dårlig motivasjon og mestring. Dette kan føre til at man ikke kommer inn på den studieretningen man vil på videregående skole, og man dropper ut fordi mestringsfølelsen, tilhørigheten og motivasjonen blir svært lav. På dette området må det settes mer fokus i Eidsvoll kommune. Tidlig innsats er viktig, med nok kapasitet hos helsesykepleier, flere miljøarbeidere på skolene og mer tid for læreren til undervisning som gir rom for å se enkeltindividet bedre. Tett oppfølging er for mange svært viktig, og også voksenkontakten.
Kartlegging
Likestillingsombudet har kartlagt helsestasjoner og tilbudet som gis. Dette viser seg at de ikke når ut til gutter, for hos guttene er terskelen å be om hjelp veldig høy. Gutter snakker heller ikke om sine følelser uten videre. Uten hjelp, så oppstår det situasjoner som bidrar til økt kriminalitet, dropouts fra skolen og høyere andel psykisk syke mennesker i voksen alder.
Jenter er i større grad flinkere til å benytte seg av helsetilbudene som gis, og de går ofte sammen. Helsesykepleier og lege er ofte kvinner. Disse kan bidra til at terskelen for å søke hjelp er høy. Guttene er i en sårbar og vanskelig alder, og det kan ofte være enklere å snakke med en av samme kjønn.
Spørsmål
Ordfører, på vegne av Eidsvoll Arbeiderparti spør jeg om kommunen kan igangsette et prosjekt hvor det opprettes et helsetilbud primært for gutter, hvor det skal være til stede mannlig psykiatrisk sykepleier og mannlig lege? Dette er et tilbud som er forsøkt andre steder, med stor suksess.
Søknadsmulighet
Helsedirektoratet har åpnet opp for at kommunene kan søke om midler for å styrke og utvikle helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Søknadsfristen er 31.12.2020, og administrasjonen bes sette seg inn i denne tilskuddsordningen umiddelbart og søke på vegne av Eidsvoll kommune.
Thor Even Skjølås, Eidsvoll Ap
Legg igjen en kommentar