
«Si meg hvor mye må jeg betale for å få no’ fitte her.
Du er en hore selv om du ikke får betalt.
Er du 13, er du med. Når du suger, så gå ned. Er du skvetten, legg deg ned og ikke skrik.
Er du 13 er du med. Noe du suger, så gå ned. Spruter deg i trynet mens vi skriker samma det.
Hun danser som en hore, når hun danser oppå bordet.
Husker ikke hva hun gjorde. Klokka den var over tolv da hun ble med hjem»
Hvert år kommer russelåtene, som av noen avfeies som uskyldig moro, og som ofte skaper mye debatt. Samtidig forteller mange at parallelt med at innholdet i låtene blir drøyere, blir også russetiden drøyere. Politiet sier i en kommentar om låta at «Hvis dette alminneliggjøres og blir fremstilt som kult, er sjansen større for at det skjer i virkeligheten». Samtidig har du som russ 7 ganger høyere risiko for å bli voldtatt som resten av befolkningen. Det er liten grunn til å akseptere bortforklaringer om at innholdet i låtene ikke reflekterer holdninger.
Vi voksne må sammen med ungdommene jobbe for å få til endring. Vi må være tydelige på at dette ikke er moro, det er skadelig. Samtidig mener jeg at selv om dette oppleves som russefenomener, er det kanskje heller sånn at russetida fungerer som en forsterker av holdninger som allerede ligger i samfunnet vårt.
Samfunnsproblem
I januar la Likestillingsombudet fram en rapport som viser at kjønnsrollene i Norge blir snevrere. Samfunnet blir mer seksualisert, og sammenhengen mellom markedskrefter, kjønnsroller, forbruk og press er påfallende.
En av ti norske kvinner har i løpet av livet blitt voldtatt. De få kvinnene som anmelder voldtekt opplever usynliggjøring, bortforklaring og skyldfordeling, og voldtekten får sjelden konsekvenser for voldtektsmannen. Det er uakseptabelt. Vi må gi ungdommene våre samtykkekompetanse og grensesettingskompetanse. Men også voksenbefolkningen og rettsvesenet ser ut til å mangle dette. Det ser vi når menn blir frikjent for voldtekt selv om det fins bevis for at jenta sa nei, eller når vitner beskriver at jenta var bevisstløs. Vi ser det også i kommentarfeltene, når unge jenter etter å ha uttalt seg om innvandring, blir overlessa med kommentarer fra voksne folk om at hun burde voldtas.
Mye må gjøres
Det er nødvendig med både lovendringer, satsning i rettssystemet, og holdningsendringer. Vi må snakke med barn og ungdom om overgrep. Vi må sørge for at ungdom skal vite hvor grensene går, hva som er greit, hva som er overgrep og hva som er forbudt. Vi må jobbe mot at jenter læres opp til at deres verdi ligger i å se pene ut og etter hvert bli begjært. Vi må lære barn å respektere seg selv og hverandre, og til å tåle avvisning. Vi må jobbe for flere helsesøstre i skolene, bedre seksualundervisning, grensesetting som tema i barnehager og skoler, holdningskampanjer, fokus på markedsføring, informasjon til foreldre, samarbeid med idrettslag og foreninger osv. Så må også vi voksne snakke om dette med hverandre, og oppføre oss som gode forbilder, både i livet og på digitale flater.
I tillegg bør vi stimulere tiltak der ungdommene selv tar tak i ukulturen. Selv om jeg mener disse låtene er del av en ukultur, betyr ikke det at jeg har et negativt syn på russen. Russen er som resten av samfunnet. Og mange russ ønsker seg sikkert en russetid som er mindre preget av de holdningene vi hører mest om.
I morgen er det kvinnedagen, og det etter et kritisk år for kvinners rettssikkerhet. Vi er nødt til å sette ned foten og gjøre noe med dette. Russens holdninger oppstår ikke i et vakum. De kommer fra oss.
Kristin Antun, 2. stortingskandidat Akershus MDG
Legg igjen en kommentar