EUB ryddet hele førstesiden lørdag 06.februar til kritikk av hvordan spørsmål om eventuell inhabilitet behandles av de folkevalgte i Eidsvoll kommunestyret.
Med tittelen «Demokratisk bomskudd» siteres fra spalten til avisens skribent Christine Meklenborg Nilsen samme dag: «Det handler til syvende og sist om tilliten til våre folkevalgte. Det kan ikke være slik at tillit, habilitet og integritet er mindre verdt enn en opsjonsavtale.»
Venstre kjempet i årene fra 2007 til 2019 for mer innsyn og åpenhet i politiske prosesser og vedtak i folkevalgte organer i Eidsvoll. I perioden 2011 – 2015 satte Venstre spesielt fokus på måten arbeidet i Kontrollutvalget foregikk på, og oppnådde en delvis seier; papirene til møtene skal være tilgjengelige på kontrollutvalgets hjemmeside. Kontrollutvalget hadde hatt en lemfeldig omgang med offentlighetsprinsippet for innkallelser, sakspapirer og referater. Man skulle tro at en lokalavis ville vise interesse for åpenhetsarbeidet, men Venstre fikk tvert imot kritikk av EUB på lederplass.
Venstre foreslo (sammen med Høyre) at møter i folkevalgte organer skulle livestreames på internett, slik at innbyggerne i kommunen kunne følge med på møtene i kommunestyret, formannskapet og hovedutvalgene. Også her ble det en delvis seier, ved at kommunestyrets møter skulle streames. Venstre foreslo også at et lobbyregister skulle innføres i Eidsvoll. Dette fikk ikke flertall. Derimot fikk Venstre enstemmig vedtatt et forslag om at kommunen skulle melde seg inn i Transparency International. Dette er en organisasjon som jobber for mer innsyn og åpenhet. «Our mission is to stop corruption and promote transparency, accountability and integrity at all levels and across all sectors of society.” Vedtaket i kommunestyret ble gjort så langt tilbake som i 2013.
Hvorfor er åpenhet om og innsyn i politiske prosesser og bakgrunnen for politiske vedtak så viktig? Åpenhet både er viktig for å ivareta demokratiet, og for å bekjempe muligheten for korrupsjon. Også lokalt. Velgerne må vite hva politikerne mener, hva de gjør og hvilke bindinger de har til eventuelle interessegrupperinger. Hvis det plutselig tas avgjørelser som ikke harmonerer med den forutgående prosessen, og som ikke stemmer med partienes standpunkter, kan det være et signal om at noe er galt. Uten åpenhet er det ikke så lett å kontrollere forutsetningene for beslutningene.
At en folkevalgt kjennes inhabil betyr ikke at sakens utfall endres. Det skaper imidlertid ryddighet i saksbehandlingen, og et grunnlag for at befolkningen kan ha tillit til at folkevalgte ikke jobber for egne eller nærståendes interesser gjennom vervene i kommunepolitikken.
Man skulle trodd at medlemskapet i Transparency International forplikter både de folkevalgte og administrasjonen. Spørsmål om habilitet bør være tema i alle møter i alle folkevalgte organer i kommunen, og når partienes egne interne organer behandler saker som skal avgjøres i folkevalgte organer. Men har det egentlig skjedd så mye på åpenhetsfronten i Eidsvoll? Pandemien førte til at møter i folkevalgte organer streames, og at opptak av møtene legges ut på kommunens hjemmesider. Dessverre skjer ikke dette konsekvent. Kommunestyret vedtar reguleringsplaner og områdeplaner, der vedtakene bryter med faglige anbefalinger, uten at de folkevalgtes vedtak begrunnes. Det gis også unntak fra de vedtatte planene, uten begrunnelse. Dette viser at behovet for et lobbyregister i Eidsvoll kommune definitivt er tilstede.
Både hos folkevalgte, administrasjon og hos mediene bør bevisstheten rundt problemstillinger knyttet til inhabilitet være høy. Demokratiet er skjørt, og vårt lokale demokrati er i stor grad bygget på både høy grad av frivillighet og høy grad av tillit. Skal demokratiet bevares for fremtidige generasjoner må tilliten hos velgerne opprettholdes. For å besvare spørsmålet i overskriften: Derfor er det så nøye.
Legg igjen en kommentar