
Over 1, 7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk. Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små.
Voksne er dårligst til å bruke refleks, og hovedårsaken er at man «glemmer» å ta på refleksen. Vi tar på oss mørke klær og haster ut i mørket. Selv om andelen voksne som bruker refleks har økt de siste årene, er man fortsatt ikke på langt nær flinke nok. I en undersøkelse i 2017 sier mer enn 7 av 10 voksne at de alltid eller ofte bruker refleks. Virkeligheten er helt annerledes, noe Trygg Trafikks fysiske tellinger i 2018 viser, hvor kun 44 prosent bruker refleks. Heldigvis sørger omtrent alle foreldre for at barna har refleks i mørket. Barneklær har også ofte reflekser påsydd. Voksne bør bli bedre forbilder for barn og unge ved å bruke refleks i mørket.
Hvert år foretar Trygg Trafikk en landsomfattende reflekstelling i alle landets fylker. Det er registrert en svak økning i bruk av refleks i Norge, og tallene for 2018 viser at andelen nordmenn som bruker refleks i mørket nå er oppe i 44 prosent. Tilsvarende telling fra 2017 viser at det er en liten oppgang da var refleksbruken på 40 prosent. Dette forteller at 6 av 10 nordmenn dropper refleksen, og dette er ikke bra nok.
Folk slurver mest i tettbygdstrøk
Det er i tettbygdstrøk at refleksbruken er dårligst. Bare 33 prosent av alle nordmenn bruker refleks i tettbygdstrøk, mens 54 prosent bruker det langs landeveien. Det er Ikke bare på mørke veier det er viktig å bruke refleks. I gater med lys og særlig i regnvær, er man ikke synlig nok uten refleks, selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Lys fra butikker og kjøretøy tar så mye oppmerksomhet at man som fotgjenger i praksis nærmest blir usynlig uten refleks.
I tettbygd strøk vil en bilist som kjører med nærlys i 50 km/t ha to sekunder på å oppdage deg og reagere når du ikke bruker refleks. Hvis man bruker refleks, har bilisten ti sekunder på å reagere – det er en betydelig forskjell!
Akershus under landsgjennomsnittet
De aller fleste mener det er viktig å bruke refleks, men reflekstellinger de siste årene har vist varierende resultat. I 2018 brukte 44 prosent av den voksne befolkningen refleks på landsbasis og i Akershus 37 prosent. Tellingen viste at kvinner er noe bedre enn menn til å bruke refleks. Det er et paradoks at de voksne er flinke til å passe på at barna bruker refleks, men dropper det selv.
Refleks bruken har vært dårlig i årevis til tross av mye oppmerksomhet ved reflekskampanjer og medieomtaler. Man kan stille spørsmålet hvorfor det fortsatt er 56 prosent av den voksne befolkningen som ikke bruker refleks. Det er mest sannsynlig ikke mangel på refleks som er problemet. I skuffer og skap i norske hjem finnes refleks i mengder, derfor kan man spekulere i om det mangel på vilje til å bruke dem.
Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent
Om lag 35 prosent av dødsulykkene med fotgjengere skjer i mørket. Trafikkulykkestallene viser at antall fotgjengere som blir drept og skadet, øker drastisk i de mørkeste månedene, oktober, november, desember, januar og februar og kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt bruker refleks. Hadde disse brukt refleks, så hadde de redusert risikoen med rundt 85 prosent.
Statistikken viser nedslående tall og Nannestad bygdeliste vil med dette oppfordre alle til å bruke refleks, det er ikke tøft å ende opp på denne statistikken.
Jo mer refleks, jo mer er du synlig, og her er noen tips som er verdt å ta med på veien:
– Fest refleks på alle jakker og bagger.
– Bruk refleks som beveger seg når du går, de synes best.
– Små barn bør alltid bruke refleksvest når de ferdes i trafikken.
– Heng refleksen i knehøyde.
– Bruk to eller flere reflekser slik at du er synlig fra alle kanter.
– Sjekk at refleksen ikke er veldig ripete – da virker den dårligere.
Kilder:
Statens vegvesen
Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg
Trygg Trafikks nasjonale reflekstelling 2018
Statistisk sentralbyrå
Transportøkonomisk institutt, Trafikksikkerhetshåndboken
Legg igjen en kommentar