Sentrumsplanen for Sundet er ingen avveining av noe som helst. Slik den nå ligger til behandling for Hovedutvalg for Næring plan og miljø i kveld. Planen er rett og slett en samling av utbyggernes ønsker.

Hvorfor ble det slik. i 2016 ble det vedtatt et såkalt planprogram som viser prosessen fram mot en sentrumsplan. Denne var ikke idéel i forhold til medvirkning noe en ser resultatet av gjennom det arbeidet som har startet og munnet ut i overleveringen av en alternativ plan. Nylig også en innsamlingsaksjon for en alternativ kvalitetssikring av planen.
Til tross for at en kan ønske seg en planprosess som gir større medvirkning til inn
byggerne har arbeidet bidratt til et godt kunnskapsgrunnlag. Det særlig fire dokumenter det er verd å legge vekt på i denne sammenheng. Disse er Kulturhistorisk stedsanalyse utarbeidet av NIKU, Analyse og anbefaling til plangrep utarbeidet av Pir II, Parkeringsstrategi for Eidsvoll sentrum og kommunens behandling av innkomne merknader til planen.
All denne dokumentasjonen forelå da administrasjonen 15. september 2017 la fram et utkast til prinsipper for det videre arbeidet med sentrumsplanen. Administrasjonen ba da Hovedutvalg for Næring, plan og miljø om å ta standpunkt i forhold til vern av bygninger og byggehøyder. Med utgangspunkt i det kunnskapsgrunnlaget som forelå var det lagt til grunn vern av et utvalg bygninger og bygningsmiljøer som ble vurdert som særlig viktig for Sundets identitet. Videre var det lagt som premiss at Sundtoppen skulle være referansepunkt og at bebyggelsen skulle underordne seg denne i forhold til høyde.
Hovedutvalget valgte å ikke ta standpunkt fordi det mente de hadde for kort tid til å ta standpunkt. Spørsmålene ble derfor utsatt til nytt møte 31. oktober 2017. Jeg mener som ivrig tilskuer og deltaker i de åpne møtene som hadde vært at det som ble framlagt var godt forankret i det som hadde kommet fram i prosessen og at en utsettelse ikke hadde noen begrunnelse. Da spørsmålene om føringer knyttet til byggehøyder og vern ble behandlet 31. oktober 2017, ignorerte Hovedutvalgets flertall administrasjonens forslag til byggehøyder, i det en valgte å foreslå disse lik de ønskene som forelå knyttet til konkrete utbyggere. På samme måte vernet utvalget de bygninger som var foreslått med unntak av de som var ønsket revet av aktuelle utbyggere. Det ble i utvalget ikke diskuter begrunnelsene som administrasjonen ga for sine standpunkt og det ble heller ingen diskusjon om hvorfor en valgte å ignorere administrasjonens standpunkter.
Administrasjonen hadde etter dette et utfordrende utgangspunkt for det videre arbeidet med planen, men har nå valgt å legge seg for utvalgets vilje uten at det er mulig å lese av dokumentasjonen hvorfor dette ble gjort. Til dette skal det sies at administrasjonen i utgangspunktet skal bidra til gjennomføring av den politikk som flertallet vedtar. Slik sett er det Hovedutvalg for Næring, plan og miljø som har det hele ansvaret for at utkastet til sentrumsplan for Sundet er slik det nå er.
Slik planen nå kommer til behandling innebærer den en byggehøyde på opptil 8 etasjer i Wergelandskvartalet, riving av Femellgården og Gullsmedbutikken og to såkalte punkt bygg på inntil 12 etasjer i Wergelandskvartalet og inntil 14 etasjer på Torget.
Dette bryter med alle de føringene som framkommer i den kulturelle stedsanalysen til NIKU og anbefalingene til plangrep fra Pir II. En begrenser ikke byggehøyden i den gamle delen av sentrum. Byggene blir vesentlig høyere enn Sundtoppen på mist tre steder og en bidrar ikke til å ta vare på den gamle trehusbebyggelsen som bidrar til stedets identitet ved å rive Femellgården og Gullsmedbutkken.
I forbindelse med at sentrale utbyggere var invitert til møte i Hovedutvalg for Næring, plan og miljø den 17. oktober 2017 sendte jeg en rekke spørsmål til utvalgets leder for at han skulle stille utbygger spørsmål som kunne kaste lys over i hvilke grad utbyggers ønske om riving og byggehøyder var avgjørende for om det ble noen utbygging. Det ble i så liten grad gjort at jeg ikke kan gå god for at en begrensning i byggehøyder og vern av enkelte bygninger stopper utviklingen.
Kan helt til slutt være på sin plass med en advarsel. Det er ikke umulig at det politiske flertallets ukritiske vilje til å bidra til utvikling i Sundet fører til det motsatte. Dersom en gå for langt i å tillate riving og høye bygg vil en kunne oppleve at Fylkesmannen fremmer innsigelse mot planen. Det skulle være godt kjent for det politiske flertallet at slike innsigelser kan bidra til lange forsinkelser. Det er nok å minne om vedtaket om plassering av ny barneskole for Vilberg nylig har «feiret tre-årsdag» og at områdeplanen for Råholt «henger» på grunn av innsigelser.
Legg igjen en kommentar