• Debatt
  • Sport
  • Kultur
  • Faktasjekk
  • Logg inn
  • EUB.no
  • Vil du blogge?
  • INFO
    • Retningslinjer for Lesernes EUB
    • Starthjelp for bloggere
    • 15 tips til deg som blogger

Eidsvoll-valget 2019 – tallenes tale

16. september 2019 av Per Aage Pleym Christensen Skriv en kommentar

2019 var valget der John-Erik Vika ble kåret som den ubestridte borgermester av Eidsvoll. Men hva sier tallene? Hva er spesielt – og ikke – med årets valg i Eidsvoll? Det har gått en uke siden kommunevalget. Den rødgrønne flertallskonstellasjonen (Ap, SV, SP, MDG) styrket seg, og fikk Rødt med i vektskålen. For de fem opposisjonspartiene (Høyre, FrP, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet) som gikk til valg på skifte av politisk kurs i Eidsvoll var valget en katastrofe. Det ene av de fem partiene falt sågar ut av kommunestyret.

Den rødgrønne blokken (minus Rødt) gikk frem 4,7 til 58,9%. De fem borgerlige partiene gikk tilbake med 8,3% til 37,5%. Styringspartiene økte med 3 pluss at de fikk et Rødt-mandat som buffer. De borgerlige partiene mistet til sammen 4 mandater.

Valgdeltagelse fra krets til krets

Valgdeltagelsen var på 59%, en økning på 5,8%. Man må helt tilbake til 1995 for å finne høyere valgdeltagelse. Samtidig øket antallet stemmeberettigede fra 2015 med 1690 personer, som betyr 17,5% vekst fra 2015. Variasjonen i valgdeltagelse fra krets til krets er ikke så stor: Dal hadde 50%, Råholt hadde 56%, Eidsvoll Verk, Ås og Vilberg hadde alle 62% mens Minnesund slo dem så vidt med 63%. Feiring topper valgdeltagelsen med 71%.

Velgermessig tyngde – fra krets til krets

Det er store variasjoner i hvor stor andel av de stemmeberettigede som bor i de ulike kretsene. Råholt er størst med 23,19% av velgerne. Så følger Vilberg med 20,31%, Eidsvoll Verk har 16,13%, Dal 14,63, Ås 14,25, Minnesund 7,47 og Feiring er minste krets med 3,71% av de stemmeberettigede ved årets valg.

Valgdeltagelsen gjør at de ulike kretsenes andel av avgitte stemmer blir litt annerledes: Råholt har 16,23%, Vilberg har 14,7%, Eidsvoll Verk 12,73, Dal 10,41, Ås 11,05, Minnesund 7,47 og Feiring 3,75% av de avgitte stemmene. Feiring er altså den eneste kretsen som får større tyngde av avgitte stemmer enn de har av de stemmeberettigede. Gjennom høyere valgdeltagelse klarer Ås å passere Dal i andel avgitte stemmer sammenlignet med andel stemmeberettigede. La oss ikke glemme de som forhåndsstemte; hele 24,48% av avgitte stemmene.

Forhåndsstemmene – hvilke partiers velgere løp først til valglokalet?

Valgvinnerne i Eidsvoll var SP, Pensjonistpartiet, MDG og Rødt. Men det er markante skiller i hvor stor andel forhåndsstemmene utgjør av det enkelte partiets totale stemmetall: PP 32,77%, MDG 32,55%, Liberalistene 32,55%, Rødt 28,76%, SV 27,55%, Høyre 24,83%, KrF 23,8% og Venstre 24,39%. De tre partiene med lavest andel av forhåndsstemmene er Ap med 23,62%, SP 23,3 og FrP med bare 20,04% av sitt totale stemmetall.

Det nasjonale valgresultatet gav SP, MDG, SV, og Rødt som vinnere. Disse partienes velgere kan ha bestemt seg på forhånd. I så fall er SP et unntak i Eidsvoll.

Hva med andelen forhåndsstemmer sammenlignet med andelen stemmer avgitt på selve valgdagen (altså valgtinget)? Partiene som økte sin andel av stemmene avgitt på valgdagen var FrP, SP, Ap, og KrF:

FrP økte fra 10,15% av forhåndsstemmene til 13,13% på valgdagen

SP økte fra 24,81 av forhåndsstemmene til 26,47 på valgdagen

Ap økte fra 22,47% av forhåndsstemmene til 23,65% på valgdagen

KrF økte fra 2,16% av forhåndsstemmene til 2,24% på valgdagen

Både MDG, SV, Høyre, Pensjonistpartiet, Rødt og Liberalistene gikk ned fra oppslutningen av forhåndsstemmer til stemmer avgitt på selve valgdagen:

MDG fra 6,55% av forhåndsstemmene til 4,4% av stemmene på valgdagen

SV fra 5,0% av forhåndsstemmene til 4,3% på valgdagen

Høyre fra 17,17% av forhåndsstemmene til 16,86% på valgdagen

Pensjonistpartiet fra 5,16% av forhåndsstemmene til 3,73% på valgdagen

Rødt fra 3,85% av forhåndsstemme til 3,09% på valgdagen

Liberalistene fra 0,39% av forhåndsstemmene til 0,26% på valgdagen

Hva kan være grunnen til disse variasjonene? Temaene i den lokale valgkampen? At nasjonale forhold har påvirket velgernes oppfatning av partiene, og dermed «overstyrt» den lokale valgkampen? Partienes måte å drive valgkamp på – altså hvor synlige de var ute blant folk, i EUBs spalter og i sosiale medier?

Hvor står partiene sterkest?

Dette kan måles på to måter: Den vanlige er å se å oppslutningen i den enkelte krets. Den andre er å se det enkelte partis andel av stemmene i kretsen i forhold til partiets totale stemmetall.

Senterpartiet ble det største partiet i Eidsvoll, med 26,1%. Men på Råholt og Eidsvoll Verk ble partiet nr 3, og på Dal nr. 4. Det nest største partiet ble Ap med 23,4%. Men på Råholt, Eidsvoll Verk og Dal er Ap størst. Høyre ble nr 3 i Eidsvoll med 16,9%. På Råholt, Eidsvoll Verk og Dal er H nr 2,  på Vilberg og av forhåndsstemmene nr 3. Partiet er nr 4 p Ås og Minnesund og nr 5 i Feiring. FrP ble 4.størst i Eidsvoll, med 12,4%. På Dal, Ås og Minnesund er partiet 3.størst. I resten av  kretsene er partiet nr 4.

Hvor har så partiene sitt velgermessige tyngdepunkt? Dette  betyr at antallet stemmer er størst i andel av partiets totale stemmetall.

På Råholt: Rødt (18,27%), Ap (16,45%), Venstre (17,07%), Høyre (21,29%), FrP (25.3%), og PP (21,63%). KrF er det eneste partiet med tyngdepunkt på Eidsvoll Verk (21,42%). På Vilberg: SV (18,7%), SP (19,18%), MDG 20,75%). Liberalistene har tyngdepunkt på Dal (26,47%).

Det er mye mer man kan lese ut av tallene. For eksempel at SV og FrP har en økning i antall stemmer, men tilbakegang i andel av stemmene (pga øket valgdeltagelse). Eller at halvparten av Venstres tilbakegang på 74 stemmer var i én krets; Venstre tapte 37 stemmer på Vilberg, sammenlignet med 2015. Eller at Venstre manglet 18 stemmer på å beholde plassen i kommunestyret.

 

Filed Under: Debatt

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mest lest siste måned

  • Debatt Tynsåk-prosessen: Halve k...

    I desember skal kommunestyret gjøre vedtak i prosessen frem mot skole...

    344 visninger
  • Debatt Terapi mot homofili?!?

    Hva forbinder du med ordet terapi? Sykdom? Lidelse? Smerte? Da er det...

    154 visninger
  • Debatt Behold driftsstyrene ved...

    I Nannestad har vi hatt driftsstyrene som skolenes høyeste organ i ove...

    150 visninger
  • Debatt Amatørmessig av flertalle...

    Til Formannskapets budsjettmøte 26.11 fremmet Høyre og FrP et omfatten...

    111 visninger
  • Debatt Vilberg: Fakkeltog til st...

    Det er synd med folkevalgte som ikke forholder seg til virkeligheten...

    107 visninger

Følg en blogg

Kategorier

  • Email
  • Facebook
  • RSS

Stikkordsky

2019 Akershus Akershus MDG Arbeiderpartiet Barn barnehagen Bjørkemåsan Demokratiets Eidsvoll Eiendomsskatt helse Hurdal Jessheim klima klimaregnskap kollektivtilbudet kommune Konsert Kunstgress kvinnedagen lensmannskontor Lesernes eub Livsglede MDG Miljø myr Nannestad Nannestad bygdeliste natur Osl Partiprogrammene Pasient Politikk Seksualundervisning skole Stein Vegar Leidal Sundet Trafikksikkerhet Ullensaker Ullensaker Show Choir Ullensaker Venstre ungdom valg Venstre økonomi

Bloggarkivet

Siste kommentarer

  • Frank Iversen til Terapi mot homofili?!?
  • Knut Bakkehaug til EUB på feil jorde?
  • Frank Iversen til EUB på feil jorde?
  • Rolf Anker Thon til Alle snakker korps
  • Arne Helge Øverjordet til Priskrangelen: Hvorfor ventet EUB to måneder?

Søk

EUB-bloggen

Innleggene og innholdet på Lesernes EUB er personlige ytringer fra hver enkelt blogger. Bloggerne er uavhengige og er ikke lønnet av EUB, men alle er pliktet til å forholde seg til Vær varsom-plakaten og pressens etiske regler. All bruk av innhold; bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggerne. EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Annonser på bloggen selges av EUB og ansvarlig redaktør for EUB og Lesernes EUB er Roger Aarli-Grøndalen.

Redaktørpanelet

Ansvarlig redaktør/adm.dir
Bjørn Inge Rødfoss bir@eub.no

Følg oss på sosiale medier

  • Email
  • Facebook
  • RSS

© 2019 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no
Les om cookies og vår personvernserklæring her.