Nannestad kommune prøver å gi omverdenen inntrykk av at de skal ta sin del av ansvaret for både klimaet og miljøet. Kommunen skal gjennom egne klimakutt bli enda grønnere og bidra til å motvirke klimaendringene. Det er lett å la seg lede til å tro på slike villfarelser også, i og med at kommunen i 2015 opprettet et eget klima- og miljø-utvalg, og i 2017 innførte årlig bærekraftsrapport i forbindelse med budsjettbehandlingen.
Sliter med troverdigheten i miljøspørsmål
Kommunen sliter imidlertid etter vårt syn med troverdigheten i miljøspørsmål, da de ennå ikke har klart å få på plass en ny energi- og klimaplan, fire år etter at den gamle gikk ut på dato i 2014. Den nye planen kommer tidligst til å være på plass og ferdig rullert i 2019. Troverdigheten svekkes ytterligere av at kommunen i begynnelsen av mars måned tillot maskinell aktivitet ute på Bjørkemåsan i Nannestad. Nordby Maskin brukte tre store gravemaskiner til å foreta grunnundersøkelser ute på myra. Den ene gravemaskinen forsvant nesten i myra og påførte det sårbare myrområdet betydelige skader.
Det hele toppet seg denne uken da formannskapet i Nannestad, nærmest fritt for kritiske spørsmål og i noe som lignet en euforisk bedehus-stemning, applauderte seg gjennom presentasjonen til Nordby Maskin/Bakke-gruppen om utbyggingsplanene for Bjørkemåsan/Bjørkåsen Boligområde. Her skal det ikke spares noe: MYRA SKAL BORT!
Enorme utslipp i forbindelse med boligutbygging
Bjørkemåsan er Nannestads svar på regnskog, og denne myra lagrer slik den ligger nå enorme mengder med karbon. For å sette tingene litt mer i perspektiv så vil det i forbindelse med en utgraving frigjøres enorme mengder klimagasser når det lagrete karbonet oksyderes, anslagsvis 120.000 tonn CO2, eller det årlige karbonutslippet tilsvarende 60.000 biler. Oppå dette igjen må vi legge utslippet knyttet til anleggstrafikken. Det skal fraktes bort 1 million tonn med torv noe som tilsvarer ca. 83.000 lastebillass, og så skal fyllmasser kjøres inn.
Behov for ny naturfaglig kartlegging
Nannestad bygdeliste er, som Fylkesmannen i Oslo og Akershus, av den oppfatning at Bjørkemåsan må vurderes helhetlig i lys av dagens forvaltningspraksis, det vil si at myra må naturtypekartlegges og at hele myra må vurderes etter naturmangfoldlovens (nml) prinsipper om offentlig beslutningstaking, jf. nml § 7, før det overhodet gis tillatelse til noe infrastrukturarbeid eller boligbygging der. Gamle reguleringsplaner, vedtatt i ei tid da utslippet av klimagasser fra myr som fjernes eller tørrlegges ennå ikke var allment kjent, må revurderes, eller rett og slett forkastes, for å ta hensyn til våre etterkommere.
Det som til nå er kjent er at flere rødlistede fuglearter bruker Bjørkemåsan, og den er eneste stedet i Nannestad der den tidligere ganske vanlige fuglearten storspove, nå rødlistet som sårbar (VU), fortsatt hekker.
Etterlyser engasjement
Sett i lys av den siste tids hendelser blir derfor vår klare oppfordring til dere som bor i Nannestad: Engasjer dere i saken med å ta vare på Bjørkemåsan og naturmangfoldet den representerer før det er for seint, for på den måten å bidra i opplysningsarbeidet med å få Nannestad kommune til å forstå at det er svært lite klimavennlig og langt fra stuerent å grave opp myr i 2018!
Nannestad bygdeliste og Bjørkemåsans Venner
Legg igjen en kommentar